-
Doğrudan tüketilmeye uygun sızma zeytinyağları
-
Doğruda tüketilmeye uygun karıştırılmış veya rafine edilmiş zeytinyağları
-
Tüketilmeye uygun olmayan zeytinyağları
Natürel Sızma Zeytinyağı (Extra Virgin Olive Oil)
"Taze biçilmiş çim kokusu" olarak betimlenen enfes kokusu ve meyvemsi aromasıyla Natürel Sızma Zeytinyağı (extra virgin olive oil), tüm sıvı yağların en değerlisidir. Her 100 gramında en fazla 0.8 gram serbest yağ asidi (oleik asit) bulunan zeytinyağını tarif eder. Serbest yağ asidi oranı (free fatty acidity level) %0.8’in altında olan ve duyusal standartlara göre kusuru bulunmayan zeytinyağları natürel sızma zeytinyağı olarak sınıflandırılır.
Direkt olarak çiğ formda tüketilmeye en uygun, besin değeri en yüksek, meyvemsi aromasıyla eşsiz lezzete ve kokuya sahip bu türün en ayırt edici özelliği kokusu ve acılığıdır (bitterness). Boğazdan geçerken bıraktığı yakıcılık içindeki fenolik bileşenler sebebiyledir ve bu yağın en önemli kalite göstergelerinden birisidir.
Natürel Birinci Kalite Zeytinyağı (Virgin Olive Oil)
Doğrudan tüketilmeye uygun bir diğer çeşit ise Natürel Birinci Kalite Zeytinyağı'dır (Virgin Olive
Oil). Esasen ikinci kalite bir yağ olmasına rağmen orijinalinden türkçeye çevrilirken oluşan anlam kayması sebebiyle en kaliteli yağ olarak yanlış izlenim bırakabilir. Direkt olarak tüketilmeye uygundur, her 100 gramda en fazla 2 gram serbest oleik asit barındırır. Natürel sızma zeytinyağına oranla tadı daha hafiftir ve kokusu daha azdır. Lezzet olarak benzerlik göstermekle birlikte yağda aradığımız o baskın tadı alamazsınız. Natürel birinci kalite zeytinyağı da natürel sızma zeytinyağı gibi mekanik yollarla elde edilir, herhangi bir rafinasyon işlemi görmez.
Serbest yağ asidi seviyesi 0.8 gram altında olup duyusal analizde kusurlu bulunan yağlar da natürel birinci zeytinyağı kategorisine girer.
Riviera Zeytinyağı - Rafine ve Natürel Sızma Zeytinyağı Karışımı (Blend, Olive Oil Composed of Refined Olive Oil and Virgin Olive Oils)
Riviera Zeytinyağı direkt tüketim için besin değeri ve lezzet açısından yeterli olmayan ham zeytinyağının rafinasyon geçtikten sonra kaliteli natürel sızma yağı ile karıştırılması ile elde edilir. Fiyat avantajı sağladığı için kullanım alanı oldukça yaygındır. Serbest yağ asidi oranı her 100 gramda 1 gramdan azdır. Besin değeri natürel sızma zeytinyağına göre düşüktür. Direkt olarak tüketmek yerine pişirme gibi kimyasal işlemlerde kullanılması daha doğru olacaktır.
Kahvaltıda domates üzerinde gezdirdiğimiz zeytinyağından, lezzetli bir taze fasulye yemeğine kadar kullandığımız zeytinyağı çeşitleri en temelde bunlardır. Damak tadınız, kullanmayı tercih ettiğiniz alan ve tabii ki fiyat- performans dengesine göre dilediğinizi seçmeniz konusunda yol gösterici olacağını umuyoruz.
"En iyisini nasıl bulurum?" sorusunun cevabı ise; doğru tekniklerle üretilmiş ve saklanmış bir Natürel Sızma Zeytinyağı olacaktır. Hem çiğ olarak salata ve mezelerinizde hem de yemeklerinizde güvenle kullanabileceğiniz ve eşsiz lezzetini buram buram hissedeceğiniz bir seçenektir.
Kalitesine güvendiğiniz butik bir işletmeden temin ettiğiniz, koyu renk cam şişede ya da laklı tenekede hava almayacak şekilde saklanmış ve raf ömrüne uygun bir Natürel Sızma Zeytinyağının kalitesini; bir çay bardağına az miktarda alıp koklayarak, meyvemsi tadı ve boğazdaki yakıcılığının hissederek anlayabilirsiniz.
Direkt tüketmekten hoşlanmazsanız haşlanmış yenebilecek sıcaklıktaki bir patates yağın aromasını en net alabileceğiniz yiyeceklerden biridir.
Bu yazıda sofranıza koyduğunuz zeytinin kalitesini anlamanız çin yalnızca tüketilmeye uygun olanların özelliklerini inceliyoruz. Daha kapsamlı bir araştırma ve kategori gereklilikleri ile ilgili bilgi almak için https://www.internationaloliveoil.org/wp-content/uploads/2021/11/COI-T15-NC3-REV-17_ENK.pdf belgesinden diğer detaylara göz atabilirsiniz.